35,2068$% 0.3
36,7672€% 0.92
44,3202£% 0.7
2.968,33%1,32
2.622,74%1,01
9.724,50%-0,42
Z kuşağındaki farklılıklar bugünlerde çok sık dile getirilmekte. Teknolojinin gelişimine bağlı değişimler çocukların oyun stillerine varana kadar yansımış durumda. Topluluk şeklinde oynanan sokak oyunları olarak tabir ettiğimiz oyunlar artık bireyselliğe ve çevirmiçi (internet üzerinden) yapılır hale dönüştü.
Nerede o sokaklardan yükselen çocuk sesleri cümlesini sanırım söylemeyen kalmamıştır. Eskiden olduğu gibi tehlike durumları halen daha geçerliliğini korurken onda da birtakım değişimler söz konusu olmuştur.
Uzaktan sohbet odaları, gruplar arası sohbet uygulamaları ve bireysel çevrimiçi oyunlar oldukça tercih edilir hale gelmiştir.
Çocuklar için bir çok sanal oyuncunun dahil olduğu bu oyunlar eğlence amaçlı görünse de bazen rakip oyuncuların birbirini kızdırmak ve motivasyonunu bozacak şekilde karşılıklı hakaretlere ve tehditlere varan boyuta gelebiliyor. Bunun sonucunda çocuklarda depresif bir ruh hali, günlük hayatta endişe ve kaygıya varan durumlar söz konusu olabiliyor.
Peki bu durumları önlemenin bir yolu var mı? Bu yazıdaki amacımız da sorunları dile getirip çözüm yollarını siz okuyucularımızla paylaşmak.
Öncelikle rakibinizi tanımıyorsunuz o da sizi tanımıyor ancak bir gerçekte var ki o da sizin hakkınızda karşınızdaki kişiler bazı bilgileri kolaylıkla edinebilir. İnterneti tanımlarken öğrencilerime şunu söylüyorum sizin gördüğünüz buzdağının yüzde 10’u yani geri kalanı suyun altında kalan kısım yani derin webde.
Troller ya da zorbalar sizin profil bilgilerinizden yola çıkarak aslında sizin açık verdiğiniz bilgilerden size erişim sağlayabilir. IP adresi bunun başında… Zorbaların, IP adresinizle kimliğiniz üzerinden sizi oyun dışında rahatsız etmelerinden kaygı duyuyorsanız bunun için güvenilir VPN (sanal özel ağ) kullanarak IP adresini gizleyebilirsiniz. Profilinizde sizi tanımlayan gerçek ad-soyad, adres, kimlik numaranız, ülke bilginiz ve cinsiyet bilgilerinizi asla ve asla paylaşmayınız.
Karşınızda ki kişinin iyi içerikli mesajlarına aldanıp asla ona kolay güvenmeyin. Cinsel içerikli ya da şiddet içeren durumlarda çevrimiçi oyunlar içinde yer alan şikayet etme mekanizmasını kullanmakta asla fazla düşünmeyin.
Sevgili Ebeveynler bu noktada size düşen görev ise bu yazı sonrası sizde oluşan farkındalık ile çocuğunuzu bilgilendirip onu adım adım takip etmeniz olacaktır.
Siber Zorbalar Çevrimiçi Oyunlarda – Dr. Semih Çakır